Стилен декантер от висококачествено оловно стъкло с инкрустации. Идеален подарък за мъже, ценители на доброто вино.

Декантиране (преливане) е процес, при който виното се налива от бутилката в друг съд и се оставя там за няколко часа преди сервиране. Декантират се предимно червени вина.

Декантиране се прави по две причини:

  • На първо място, внимателното преливане разделя виното от утайката, която обикновено е характерна за стари вина. Ако утайката се смеси с виното, това придава на виното неприятен горчив вкус.
  • Второ, при преливане виното се насища с кислород. Този процес се нарича аерация и дава възможност на виното да диша. Аерацията позволява да се освободи комплексът от аромати на виното. Ето защо, декантерът трябва да бъде широк в основата си. Колкото по-голяма повърхност на виното е в контакт с въздуха, толкова по-добра е аерацията.